Místodoručení

Nezadali jste místo doručení
Změnit polohu

Nastavit lokalitu

Pro zobrazení cen ve Vašem regionu a možnost objednání zboží zadejte místo doručení.

Zvolte místo doručení

Místo doručení můžete určit zadáním adresy, kliknutím do mapy nebo použít automatickou detekci.
Neposkytovat moji polohu

Magazín

10 rad pro výběr a použití dřeva na uzení

Vydáno: 17.07.2016 • Rubrika: Články

Nedílnou součástí procesu uzení je i výběr vhodného typu dřeva. Dokonce se i tvrdí, že výběr dřeva na uzení masa je pro výsledek důležitější, než samotná udírna. Také je nutné rozlišit, zda budeme udit tzv. studeným, teplým nebo horkým kouřem. Názory na různé dřeviny se také mohou lišit. Je to dáno i tím, že nejde jen o druh dřeva, ale také o tom, v jakém prostředí byl strom zasazen a tak si odnáší další specifické vlastnosti. Než si tedy obstaráme vytipovanou dřevinu, tak si popíšeme několik obecným rad:

1) Vždy použijte suché dřevo, není tím míněno na povrchu, ale dřevo vysušené, avšak nemusí být zcela suché, jako palivové dřevo. Čerstvé dřevo může obsahovat až 50% vody, která se při spalování vypařuje a tím se vytváří velké množství štiplavého kouře, který chuti masa (ryby, salámu) nepřispěje, a mokrým dřevem si také zbytečně zadehtujeme udírnu.

2) Udíme pomalu, protože využíváme hlavně kouře z doutnajícího dřeva, tzn., dřevo by nemělo hořet, ale jen doutnat (omezujeme přístup vzduchu).

3) Uzenou surovinu vždy umístěte tak, aby se nedostala do styku s plameny, které pak surovinu jednak spálí, anebo alespoň sazemi.

4) Dřevo zbavíme kůry, která uzenému masu může dodat nahořklou chuť (u dubu a olše je to nutnost) a maso může i zčernat. Pokud víme, že čerstvé dřevo budeme sušit k pozdějšímu použití při uzení, tak se vyplatí odstranit kůru hned, jde to lépe.

5) Pozor také na zdroj dřeva, zda neobsahuje nevhodnou příměs (např. barvu, lepidlo) ze zpracování, olej z motorové pily apod. Také rozhodně nepoužívat ztrouchnivělé anebo jinak napadené dřevo hnilobou nebo houbou.

6) Obecně nevhodné pro uzení jsou všechny jehličnany, které obsahují pryskyřici, což se podepíše na nepříjemné chuti. Lze je ale použít pro roztopení (borovici ale nepoužívat ani k roztápění).

7) Pokud už použijeme měkké dřevo, tak na uzení studeným kouřem. Měkké dřevo také rychleji hoří a musíme tak více hlídat teplotu. Ale např. smrkem se hodně udí na Slovensku či Tyrolsku.

8) Na dovonění masa se přidává jalovec, bylinky nebo některé druhy tújí, které mají vonné dřevo.

9) Lze použít i piliny z tvrdého dřeva, které slouží jako regulátor udícího kouře. Když dřevo na uzení pokryjeme vlhkými pilinami, regulujeme (snížíme) teplotu uzení a vytvoříme i hustější kouř. Pro čistotu pilin platí to samé co pro samotná dřevěná polena.

10) Často se používají i kombinace dřev pro uzení, např. jako hlavní "palivo" buk, dub a k tomu menší množství např. ze švestky, jabloně, které dodají uzenině vůni. Tato ovocná dřeva je vhodné umístit na okraj ohniště a až v druhé polovině uzení aby maso nebylo moc nasládlé.

Závěrem: v našem internetovém obchodě OPTIMTOP.CZ si můžete celoročně vybrat z široké nabídky dříví. Prodej dřeva na uzení zabezpečuje po celé České republice – s dopravou zdarma.

Další články v rubrice Články

Produkt byl úspěšně přidán do košíku

Objednat zboží Pokračovat v nákupu
Probíhá načítání polohy ...
Aplikuje se kupón ...
Informace a objednávky
731 800 800
pondělí - pátek 8:00 - 17:00
Vše o nákupu
Informace a objednávky
731 800 800
pondělí - pátek 8:00 - 17:00