Dřevěné uhlí je skvělé pro grilování všech druhů jídla. Každý má rád letní večery, kdy se sejde dobrá společnost přátel a všichni si pochutnají na skvěle připraveném pokrmu se specifickou kouřovou příchutí. S žádným jiným topivem takové chuti nedosáhnete. Pro správnou přípravu je klíčová teplota hoření uhlí v grilu. Ptáte se jak na to? V následujících řádcích se dozvíte více informací.
Proč je teplota hoření uhlí důležitá?
Různé druhy masa a zeleniny vyžadují specifickou přípravu. Teplota hoření dřevěného uhlí se pohybuje v širokém rozsahu, kdy běžně dosáhne od 400 do 1100 °C. Naměřené maximum je 2100 °C. Tak široký rozptyl umožní dokonalé grilování steaku s křupavou karamelizovanou kůrkou a nižší hodnoty využijete na úpravu sýrů či šťavnaté zeleniny. Také delikátní ryba si zaslouží pečlivé pomalé upečení.
Jaká je optimální teplota hoření uhlí?
Obecně nelze určit ideální teplotu pro grilování. Naprosto odlišná hodnota je přímo na hořícím dřevěném uhlí a jiné teploty na roštu, kde se potraviny připravují. Jistotu získáte měřením za pomoci speciálního grilovacího teploměru. Pokud je teplota příliš vysoká, můžete rozhrnout dřevěné uhlí. Teplota hoření se rozprostřením uhlíků sníží. Zvýšení teploty naopak dosáhnete přidáním paliva a dodáním kyslíku.
Jaká teplota hoření uhlí se hodí pro steak?
Grilování masa je umění, které vyžaduje přesnost a správnou techniku. Každý si musí najít tu správnou surovinu, druh paliva a správně určit ideální teplotu hoření uhlí, aby dosáhl dokonalosti propečení dle svého gusta. Obecně platí, že je nutné předehřátí na dvě zóny. Ta první je velmi horká a vhodná pro tvorbu oboustranné krusty. Druhá zóna je s nižší teplotou hoření uhlí pro pomalé propečení. Nejlépe uděláte, když použijete teploměr na maso pro kontrolu. U středně propečeného by měla být uvnitř steaku kolem 63 °C.
Zdroj: Freepik
Jaký přístup vyžaduje nejoblíbenější grilovaný sýr?
Výborný hlavní pokrm i jako tečka za celou řadou chodů jsou sýry. Dokonalý je grilovaný kořeněný hermelín. I když je zpravidla zabalený v alobalu, vyžaduje nižší teplotu hoření uhlí do 200 °C, aby nedošlo ke spálení plísňové kůrky a zhořknutí marinády v podobě koření a olivového oleje.
Zelenina potřebuje čas a nízkou teplotu hoření uhlí
Také zeleninu nebo brambory si jako přílohu můžete připravit s kořením a olejem kompletně zabalené v alobalu. Jedná se o pomalý proces pečení o délce až hodinu při teplotě do 180 °C pro dostatečné propečení. Pokud máte zeleninu přímo na grilu, je důležité je mít tak velké kusy, aby nepropadly přes mřížku do plamenů. Zeleninu umístěte do chladné zóny na roštu. Tímto způsobem vše bude mít speciální kouřové aroma a někdy i křupavou povrchovou vrstvičku. Nezapomínejte grilované pochoutky včas otáčet.
Proč sledovat teplotu hoření uhlí?
Když chcete správně připravené laskominy, je nutné mít pro to i ideální podmínky. Doutnající palivo moc nepřidá na chuti, taktéž i zuhelnatění pokrmu při velkém žáru. Proto vždy sledujte teplotu hoření uhlí a zejména v blízkosti roštu. A to nejdůležitější na konec – hlavně si užijte čas s přáteli, vlahé letní večery a skvělou chuť jídla.
Tip: Přečtěte si také, jak se vyrábí dřevěné uhlí.