Pečlivost výběru dřeva na grilování je zásadní. Jestli si chcete opravdu pochutnat a chcete, aby s jídlem byli spokojeni i ti, které pozvete. Nezdá se to, ale nevhodný výběr dokáže zkazit všem chuť, a co se k jednomu druhu masa hodí, nemusí k druhému ladit. V podstatě má každé dřevo jiné aroma. To se přenáší i na grilované maso. V našich končinách jsou velice oblíbená ovocná dřeva a celkově jsou vhodná tvrdá dřeva na grilování a rožnění.
Výška a intenzita plamenů u dřeva na grilování
Základním pravidlem při použití dřeva na grilování je udržovat jej do ruda žhnoucí. Přímé plameny by neměli zasáhnout maso, protože se v takové situaci tvoří rakovinotvorné látky ve zuhelnatělých částech. Ani není potřeba mluvit o nepříjemné chuti zčernalých míst a hrozících žaludečních potížích. Proto regulujte vzdálenost a výšku ohně u dřeva na grilování.
Dřevo na grilování musí být suché
Ať vyberete jakékoliv dřevo na grilování, musí být patřičně suché. Pokud zapálíte mokré, spotřebuje se většina energie na odpar vody a už nezbývá dostatek na vyvinutí dostatečného tepla a tvorbě uhlíků na zahřátí grilované potraviny. V lepším případě to prodlouží dobu potřebnou na odkrajování masa. V horším nedostanete ani vytouženou chuť nebo nedosáhnete dostatečného tepelného zpracování. Navíc kouřící dřevo na grilování způsobí nekomfortní prostředí kolem rožně.
Jaké dřevo na grilování vybrat?
Nejvíce univerzálním tvrdým dřevem na grilování je buk. Je to dáno tím, že je chuťově neutrální a má jemné kouřové aroma. Dlouho žhne za stabilního vydávaného tepla. Podobně působí i habr. Pokud se ptáte, jaké dřevo na grilování selete je nejlepší, je to právě bukové dřevo. Vhodné je také na rožnění skopového či krůtího masa.
Dřevo na grilování z ovocných stromů
Pro milovníky zajímavých příchutí tu je švestka, která grilovanému pokrmu předá svou charakteristickou nasládlou a výraznou chuť. Také třešeň je velmi oblíbená. Když máte možnost využít poměrně raritní švestkové a třešňové dřevo na grilování selete, neváhejte některé z nich vyzkoušet.
Tipy ze světa dřeva na grilování
A přinášíme pár rad na závěr. Co se týče výběru dřeva na grilování, na zmiňované sele pro důkladnou tepelnou úpravu, použijte kvalitně vysušené bukové dřevo, které podpalujte zásadně bez chemických podpalovačů. S ovocnými dřevy se sladkými plody také nikdy neuděláte chybu. Vždy ze dřeva na grilování odstraňujte kůru, která jinak silně kouří a dokáže zkazit celý proces. Experimentujte a bavte se. Vždyť, jak se říká, “Sto lidí, sto chutí.”