UPOZORNĚNÍ:

Aktuální energetická situace vyvolala zvýšený zájem o pevná paliva, vlivem čehož

může dojít v ojedinělých případech k prodloužení termínu dodání zboží až o 1 týden.

DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ.

Zákaznická linka
731 800 800
PO-ČT 7:30 - 16:00, PÁ 7:30 - 15:00

UPOZORNĚNÍ:

Aktuální energetická situace vyvolala zvýšený zájem o pevná paliva, vlivem čehož

může dojít v ojedinělých případech k prodloužení termínu dodání zboží až o 1 týden.

DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ.

Zadejte PSČ a získejte
lepší ceny pro váš region

Magazín

Jak správně topit dřevem

Vydáno: 28.06.2022  •  Autor: Kateřina Špunda  • Rubrika: Návody a postupy

Tradiční způsob vytápění sahající historicky až do pravěku, to je topení pomocí té nejvoňavější komodity, kterou je bezesporu dřevo. Pojďme se podívat na pár rad, které pomohou využít dřeva efektivně.

Jak topné dřevo používat?

Nejdůležitějším pravidlem při topení dřevem je, aby bylo suché. V opačném případě hrozí, že bude dřevo doutnat, bude zhasínat a zanese komín zplodinami. Proto topte dřevem vysušeným minimálně na 20 – 25 % vlhkosti. V případě dřeva o vlhkosti 50 % je jeho výhřevnost poloviční. Jde tedy o ekonomicky nevýhodný způsob vytápění. Využijte vlastností dřeva naplno.

Dřevo na otop a fáze hoření

Tím, že zkrátíte předehřívací fázi, dosáhnete rychleji správné teploty spalování, což je mezi 700 – 1 100°C. Tato fáze se pak nazývá pyrolýza. Zjednodušeně to znamená proces, kdy se přeměňují pevné struktury na plynné a kapalné organické produkty a pevný uhlík. Při těchto teplotách se produkty vzniklé suchou destilací dále štěpí a transformují. Dále vznikají stabilní plyny, jako je H2, CO, CO2. Dřevo není věda. Má jen svá pravidla.

Přidejte vzduch!

Kvalitu spalování dřeva lze z velké části ovlivnit, a to především vhodným nastavením přiváděného vzduchu. Dřevo na topení a jeho rychlé hoření způsobuje okamžité vysoké teploty, ale značná část tepla odejde komínem. Naopak pomalé topení způsobuje nedokonalé spalování a zvyšuje podíl popela. Proto je opravdu důležité po rozhoření regulovat jak přívod vzduchu, tak i odtah kouře do komína.

Pro ideální hoření je potřeba dodat 1,7 násobek kyslíku, protože při nedostatečném přívodu vzduchu dochází k neefektivnímu hoření, kdy ztrácíme teplo a vznikají saze. V nejhorším případě může vznikat oxid uhelnatý. Pokud je kyslíku moc, zvyšuje se tah a teplo odchází bez očekávaného užitku. Na to sedí známé sousloví: „Topí se pánu Bohu do oken“.

Dřevo na topení a jeho spalování

Účinnosti spalování poznáme podle určitých specifik:

  • popel – měl by mít bílou barvu
  • kouř – zpočátku hoření by měl být neviditelný, až po vypuštění z komína se může v určité vzdálenosti zbarvit do bílé barvy
  • bílý kouř – je typický většinou v zimním období, a když je dřevo vlhké
  • modrý kouř – vzniká při nedokonalém spalování (nízká teplota)
  • černý kouř - malý přívod vzduchu - tvorba sazí
  • tvorba mouru znamená špatně spálené topné dřevo

Topení dřevem - spotřeba

Když už je jasné, jak správně topit dřevem, vyvstává otázka nad tím, kolik dřeva je potřeba na topnou sezónu. Správnou zásobou lze předejít tomu, že dřevo pochybí v období, kdy se to nejméně hodí. Jak je to tedy s topením dřevem? Spotřeba se samozřejmě odvíjí od velikosti vytápěné plochy, druhu topného tělesa, druhu dřeva, které máme k dispozici a mnoho dalšího.

Důležité také je, jak vysoké teploty preferují členové domácnosti ve svých pokojích nebo jestli budete kombinovat dřevo na otop s elektřinou nebo plynem. Obecně lze říct, že na topnou sezonu spotřebuje 4 členná rodina průměrně 25 mᶟ tvrdého dřeva při intenzivním topení pouze touto komoditou.

Dřevo na topení a vhodné topné zařízení

Vysoký komfort při topení dosáhnete pomocí zplyňovacího kotle na dřevo, který přináší nejefektivnější topení, bez velkých ztrát tepla (účinnost až 90%). Je snadno regulovatelný. Pro romantiky je vhodná krbová vložka, která může být umístěna třeba do zdi v obývacím pokoji. Kdo však nemá možnosti stavebních úprav nebo volí jednodušší instalaci, dá přednost klasickým krbovým kamnům. Na trhu najdete velké množství tvarů, velikostí i designu.

Chatařky a chataři, kuchaři a kuchařky, těm bude jistě vyhovovat výběr z kachlových kamen nebo sporákových kamen na dřevo, ve kterých mohou prokázat své mistrovské umění ve vaření. Topné dřevo dá pečenému masu tu správnou chuť a vůni.

Na řadu přichází otevřené krby, které se hojně využívaly hlavně v minulosti. Ale i dnes najdeme nadšence, kteří si tento krásný, byť trošku nepraktický způsob otopu, vyberou. Najděte si svůj styl a využijte topné dřevo pro příjemné chvilky strávené v rodinném kruhu.

Další články v rubrice Návody a postupy

Ověřeno našimi zákazníky

98% zákazníků doporučuje náš obchod

Rychlost, dobrá cena, dobře zabaleno.

Ověřený zákazník před 2 dny

Heureka Ověreno

Lepší ceny než jinde. Spolehlivé dodání.

Ověřený zákazník před 4 dny

Heureka Ověreno

Nevýhodu nemám. Je to dobré uhlí. Hoří pomalu a neprohoří zustává uhlí neprohořené.

Ověřený zákazník před 5 dny

Heureka Ověreno

Produkt byl úspěšně přidán do košíku

Objednat zboží Pokračovat v nákupu
Místo dodání jsme automaticky nastavili na
Pokud to není v pořádku, proveďte změnu místa dodání.
Probíhá načítání polohy ...

Načítám ...

Aplikuje se slevový kód ...
Vše o nákupu
Zákaznická linka
731 800 800
PO-ČT 7:30 - 16:00, PÁ 7:30 - 15:00

ZADEJTE PSČ A ZÍSKEJTE LEPŠÍ CENY PRO VÁŠ REGION