Mezi nejoblíbenější dřeva na uzení masa patří listnáče jako buk, dub, olše a ovocné dřeviny, zejména švestka, jabloň, hrušeň.
Jehličnaté stromy se na samotné uzení nedoporučují, protože obsahují pryskyřici, která pokud je dřevo v krbu, tak dodává hoření příjemný zvukový doprovod, ale při uzení dodává masu terpentýnovou příchuť a pach. Tyto dřeviny také vytvářejí hodně sazí a maso je černé. Ovšem jalovec se přidává někdy na závěr uzení a dodává zajímavé aroma.
>> Zobrazit nabídku dřeva na uzení <<
Listnaté stromy
Buk – je asi nejoblíbenější dřevina k uzení. Dodává velice delikátní nezaměnitelnou vůni. Bývá často kombinován s olší. Oboje dřeviny je nutné zbavit kůry, jinak je maso nahořklé. Protože má velkou výhřevnost, je nutné pečlivě hlídat stálou teplotu, která se může změnit např. i vlivem povětrnostních podmínek. Pozor i na odkapávající tuk, který se může díky vysoké teplotě vznítit.
Dub – má silné kouřové aroma. Hodí se na červené maso, vepřové maso i ryby. Dřevo dubu ale obsahuje hodně tříslovin, proto je nutné jednak z něj odstranit kůru a také aby byl dostatečnou dobu na dešti (třísloviny se vyplaví) a pak ještě dosušit. Pokud tak neučiníte, maso může být štiplavé a nakyslé.
Olše – dodává masu velmi jemnou lehce nasládlou chuť a barví maso dozlatova, maso je měkké a voňavé. Hodí se na ryby, drůbež, světlou zvěřinu, vepřové maso. Olše je považována za dřevinu se kterou nic nepokazíte.
Bříza – dodává masu jemnou chuť a vytváří tmavou kůrku, ale pozor na teplotu a suchost dřeva.
Javor – lehce kouřová, mírně nasládlá chuť. Hodí se na drůbež, vepřové maso.
Lípa – ač se jedná o měkké dřevo, je vesměs považována za neutrální.
Další používané dřeviny jsou jasan, kaštanovník, moruše.
Ovocné stromy
Jak již bylo v úvodu napsáno, nejvhodnějšími ovocnými stromy jsou švestka, hrušeň i jabloň. Každý strom má osobitou chuť a zde tedy záleží i na druhu použitého masa. Naopak k méně vhodným se řadí meruňka, broskvoň i třešeň (ta se ale často používá pro chladné uzení) z důvodu vyššího obsahu pryskyřice. Ovocné dřevo je aromatické, proto se obecně doporučuje jej přidávat až do druhé poloviny uzení.
Švestka – má jemnou a ovocnou chuť, hodí se na většinu mas.
Hrušeň – lehce sladká a dřevitá chuť, vhodná na drůbež, vepřové maso.
Jabloň – silné ovocné aroma, použití na drůbež, hovězí a vepřové maso.
Broskvoň – broskev nasládlá dřevitá chuť, hodí k většině grilovaného masa
Třešeň – nasládlá ovocná chuť, univerzální použití, vhodná pro letní použití, kdy není nutné vyvíjet vysokou teplotu.
Vlašský ořech – dodává těžkou chuť, vhodný na zvěřinu a červené maso.
U všech druhů dřevin ale platí určitá osobní zkušenost. Někdo dokonce záměrně přidává dřevo s kůrou do druhé fáze uzení; mnoho chalupářů je rádo za jakoukoliv dřevinu a jsou také spokojeni. Někdo nedá dopustit na švestku, někomu vadí její sladká chuť. Zkušení si vytváří i různě kombinace, např. dub, třešeň a na závěr jalovec.
V našem internetovém obchodě OPTIMTOP.cz si můžete vybrat z široké nabídky dřevin, včetně ovocných stromů. Prodej dřeva na uzení zajišťujeme celoročně, s dopravou zdarma po celé České republice.
A na závěr Vám především popřejeme: "Dobrou chuť"!