LETNÍ AKCE - ještě nyní může pořídit palivo na zimu za mimosezónní (= zlevněné) ceny !

X

Nastavit lokalitu

Pro zobrazení cen ve Vašem regionu a možnost objednání zboží zadejte místo doručení.
Místodoručení

Nezadali jste místo doručení
Změnit polohu

Zvolte místo doručení

Nastavit lokalitu

Místo doručení můžete určit zadáním adresy, kliknutím do mapy nebo použít automatickou detekci.
Neposkytovat moji polohu

Magazín

Jaké použít dřevo na uzení?

Vydáno: 17.07.2016 • Rubrika: Články

Mezi nejoblíbenější dřeva na uzení masa patří listnáče jako buk, dub, olše a ovocné dřeviny, zejména švestka, jabloň, hrušeň.

Jehličnaté stromy se na samotné uzení nedoporučují, protože obsahují pryskyřici, která pokud je dřevo v krbu, tak dodává hoření příjemný zvukový doprovod, ale při uzení dodává masu terpentýnovou příchuť a pach. Tyto dřeviny také vytvářejí hodně sazí a maso je černé. Ovšem jalovec se přidává někdy na závěr uzení a dodává zajímavé aroma.

 

Listnaté stromy

Buk – je asi nejoblíbenější dřevina k uzení. Dodává velice delikátní nezaměnitelnou vůni. Bývá často kombinován s olší. Oboje dřeviny je nutné zbavit kůry, jinak je maso nahořklé. Protože má velkou výhřevnost, je nutné pečlivě hlídat stálou teplotu, která se může změnit např. i vlivem povětrnostních podmínek. Pozor i na odkapávající tuk, který se může díky vysoké teplotě vznítit.

Dub – má silné kouřové aroma. Hodí se na červené maso, vepřové maso i ryby. Dřevo dubu ale obsahuje hodně tříslovin, proto je nutné jednak z něj odstranit kůru a také aby byl dostatečnou dobu na dešti (třísloviny se vyplaví) a pak ještě dosušit. Pokud tak neučiníte, maso může být štiplavé a nakyslé.

Olše – dodává masu velmi jemnou lehce nasládlou chuť a barví maso dozlatova, maso je měkké a voňavé. Hodí se na ryby, drůbež, světlou zvěřinu, vepřové maso. Olše je považována za dřevinu se kterou nic nepokazíte.

Bříza – dodává masu jemnou chuť a vytváří tmavou kůrku, ale pozor na teplotu a suchost dřeva.

Javor – lehce kouřová, mírně nasládlá chuť. Hodí se na drůbež, vepřové maso.

Lípa – ač se jedná o měkké dřevo, je vesměs považována za neutrální.

Další používané dřeviny jsou jasan, kaštanovník, moruše.

 

Ovocné stromy

Jak již bylo v úvodu napsáno, nejvhodnějšími ovocnými stromy jsou švestka, hrušeň i jabloň. Každý strom má osobitou chuť a zde tedy záleží i na druhu použitého masa. Naopak k méně vhodným se řadí meruňka, broskvoň i třešeň (ta se ale často používá pro chladné uzení) z důvodu vyššího obsahu pryskyřice. Ovocné dřevo je aromatické, proto se obecně doporučuje jej přidávat až do druhé poloviny uzení.

Švestka – má jemnou a ovocnou chuť, hodí se na většinu mas.

Hrušeň – lehce sladká a dřevitá chuť, vhodná na drůbež, vepřové maso.

Jabloň – silné ovocné aroma, použití na drůbež, hovězí a vepřové maso.

Broskvoň – broskev nasládlá dřevitá chuť, hodí k většině grilovaného masa

Třešeň – nasládlá ovocná chuť, univerzální použití, vhodná pro letní použití, kdy není nutné vyvíjet vysokou teplotu.

Vlašský ořech – dodává těžkou chuť, vhodný na zvěřinu a červené maso.

 

U všech druhů dřevin ale platí určitá osobní zkušenost. Někdo dokonce záměrně přidává dřevo s kůrou do druhé fáze uzení; mnoho chalupářů je rádo za jakoukoliv dřevinu a jsou také spokojeni. Někdo nedá dopustit na švestku, někomu vadí její sladká chuť. Zkušení si vytváří i různě kombinace, např. dub, třešeň a na závěr jalovec.

V našem internetovém obchodě OPTIMTOP.cz si můžete vybrat z široké nabídky dřevin, včetně ovocných stromů. Prodej dřeva na uzení zajišťujeme celoročně, s dopravou zdarma po celé České republice.

A na závěr Vám především popřejeme: "Dobrou chuť"!

Další články v rubrice Články

Produkt byl úspěšně přidán do košíku

Objednat zboží Pokračovat v nákupu
Probíhá načítání polohy ...
Aplikuje se kupón ...
Informace a objednávky
731 800 800
pondělí - pátek 8:00 - 17:00
Optimální topení pro vaše bydlení
tel.  731 800 800
Vše o nákupu
Informace a objednávky
731 800 800
pondělí - pátek 8:00 - 17:00