Uzení masa patří k oblíbeným činnostem nejen na vesnicích, ale i ve městě. Vyudit maso či jiné pochutiny si můžete i na balkoně či terase. Dnešní trh nabízí řadu domácích udíren, kde si můžete připravit prvotřídní delikatesy. Jaké dřevo na uzení zvolit? Dozvíte se v následujícím článku.
Vhodné dřevo na uzení
Mezi nejoblíbenější dřeva na uzení masa patří listnáče jako buk, dub, olše a ovocné dřeviny, zejména pak švestka, jabloň a hrušeň.
Prvotním kritériem, které by mělo splňovat je jeho vlhkost. Suché dřevo na uzení je totiž základ. Pokud byste používali vlhké dřevo, dehet se může usazovat na uzeninách, a tím dost výrazně znehodnotit chuť masa. Obecně lze tedy říci, že nejlepší dřevo na uzení je to vysušené, se kterým můžete také lépe regulovat hoření a samotný proces přípravy masa.
Jaké dřevo do udírny raději ne?
Jehličnaté stromy se na samotné uzení nedoporučují, protože obsahují pryskyřici, která dodává hoření příjemný zvukový doprovod (pokud je dřevo v krbu), ale při uzení dodává masu terpentýnovou příchuť a pach. Tyto dřeviny také vytvářejí hodně sazí a maso je černé. Výjimkou je např. jalovec, který se přidává někdy na závěr uzení a dodává zajímavé aroma.
Zdroj: Freepik
Dřevo vhodné na uzení - listnaté stromy
Bukové dřevo na uzení – je asi nejoblíbenější dřevina k uzení. Buk dodává velice delikátní nezaměnitelnou vůni. Bývá často kombinován s olší. Obě dřeviny je nutné zbavit kůry, jinak je maso nahořklé. Protože má velkou výhřevnost, je nutné pečlivě hlídat stálou teplotu, která se může změnit např. i vlivem povětrnostních podmínek. Pozor i na odkapávající tuk, který se může díky vysoké teplotě vznítit.
Dubové dřevo na uzení – má silné kouřové aroma. Hodí se na červené maso, vepřové maso i ryby. Dřevo dubu ale obsahuje hodně tříslovin, proto je nutné jednak z něj odstranit kůru a také aby byl dostatečnou dobu na dešti (třísloviny se vyplaví) a pak ještě dosušit. Pokud tak neučiníte, maso může být štiplavé a nakyslé.
Jasanové dřevo na uzení – je univerzálním dřevem na uzení, které dodává masu dřevitou chuť i vůni. Jeho jedinou drobnou nevýhodou je, že velmi dobře hoří a tudíž dosahuje větší výhřevnosti, která není pro uzení zcela ideální. Jasan na uzení se tedy musí stále hlídat a regulovat, např. kombinací více dřevin.
Akátové dřevo na uzení – specifické dřevo bude vyhovovat především drůbeži a hovězímu masu.
Olšové dřevo – dodává masu velmi jemnou lehce nasládlou chuť a barví maso dozlatova, maso je měkké a voňavé. Hodí se na ryby, drůbež, světlou zvěřinu, vepřové maso. S touto dřevinou nic nepokazíte.
Břízové dřevo – dodává masu jemnou chuť a vytváří tmavou kůrku, ale pozor na teplotu a suchost dřeva.
Javorové dřevo – lehce kouřová, jemně nasládlá chuť. Hodí se na drůbež, vepřové maso.
Lipové dřevo – ač se jedná o měkké dřevo, je lípa vesměs považována za neutrální.
Další používané dřeviny jsou kaštanovník a moruše.
Dřevo do udírny - ovocné dřevo na uzení
Jak již bylo v úvodu napsáno, nejvhodnějšími ovocnými stromy jsou švestka, hrušeň a jabloň. Každý strom má osobitou chuť a zde tedy záleží i na druhu použitého masa. Naopak k méně vhodným se řadí meruňka, broskvoň i třešeň na uzení (ta se ale často používá pro chladné uzení) z důvodu vyššího obsahu pryskyřice. Ovocné dřevo je aromatické, proto se obecně doporučuje jej přidávat až do druhé poloviny uzení.
Švestkové dřevo – má jemnou a ovocnou chuť, hodí se na většinu mas.
Dřevo hrušeň – lehce sladká a dřevitá chuť, vhodná na drůbež, vepřové maso.
Jabloňové dřevo – silné ovocné aroma, použití na drůbež, hovězí a vepřové maso.
Dřevo broskvoň – broskev nasládlá dřevitá chuť, hodí k většině grilovaného masa
Třešňové dřevo – třešňové dřevo na uzení propůjčuje masu nasládlou ovocnou chuť, má univerzální použití, vhodné je pro letní použití, kdy není nutné vyvíjet vysokou teplotu.
Ořechové dřevo na uzení – zejména vlašský ořech dodává těžkou chuť, je vhodný na zvěřinu a červené maso.
Druhy dřeva na uzení
Čím udit? Dřevo na uzení s kůrou nebo bez? U všech druhů dřevin platí určitá osobní zkušenost. Někdo dokonce záměrně přidává dřevo s kůrou do druhé fáze uzení; mnoho chalupářů je rádo za jakoukoliv dřevinu a jsou také spokojeni. Někdo nedá dopustit na švestku, někomu vadí její sladká chuť. Zkušení si vytváří i různé kombinace, např. dub, třešeň a na závěr jalovec. Jaké dřevo je nejlepší na uzení masa tedy nejde jednoznačně popsat. Každý má rád ten svůj scénář uzení, který někdy považuje za své tajemství, a to se mnohdy předává z generace na generaci.
Jakým dřevem udit ryby?
Co se týče ryb, tak opět platí - tisíc chutí, tisíc názorů. Dřevo na uzení ryb můžete vybírat mezi ovocnými stromy, ale i klasickými listnáči. Doporučuje se např. kombinovat buk s olší a na závěr přidat švestku bez kůry. Kdo se chce držet při zemi, je vhodné používat bukové dřevo po celou dobu uzení.
Prodej dřeva na uzení
V našem internetovém obchodě OPTIMTOP.cz si můžete vybrat z široké nabídky dřevin na uzení, včetně ovocných stromů. Prodej dřeva na uzení i palivového dřeva zajišťujeme celoročně, s dopravou zdarma po celé České republice.
A na závěr Vám především popřejeme: "Dobrou chuť"!